Double Identity

ontrack6banner

On track 6

Achter de voordeuren van de anonieme stad gaan vele verborgen verhalen schuil. Aan de hand van schoolmaatschappelijk werkers van het Rotterdamse MBO leren we vier van hen kennen. Zoals het verhaal van de 19-jarige Samira, al haar hele leven illegaal in Nederland. Zij en haar ouders zijn volledig afhankelijk van de grillen van een tante, die de familie op zolder herbergt. Tot de vader een oplossing ziet in een huwelijk met een 61-jarige man. Dit moet toegang geven tot het ‘rode boekje’, een Nederlands paspoort. Samira slaat op de vlucht. (2011)

Schermafbeelding%202021 05-16%20om%2011.20.04

Tussen twee culturen

Het leven in twee verschillende culturen is voor jongeren niet makkelijk. Hoe ontwikkel je je eigen identiteit, bij wie hoor je thuis, wat is jouw verhaal?
Een jonge vrouw vertelt hoe zij opgroeit onder de verstikkende regels van haar Pakistaanse ouders. Met hulp van het schoolmaatschappelijk werk ontvlucht zij het ouderlijk huis en komt terecht in een traditioneel Hollands gezin. Terugkijkend beseft ze dat haar culturele wortels een belangrijk onderdeel zijn van haar identiteit. 

Schermafbeelding%202021 05-16%20om%2011.00.24

Fragmenten Intensieve Gezinszorg

In Rotterdam groeit het aantal gezinnen dat kampt met een opeenstapeling van problemen zoals huisvesting, schulden, opvoedingsproblemen, huiselijk geweld. Gespecialiseerde coaches proberen de ouders te ondersteunen om weer zelf regie te krijgen over hun leven en dat van hun kinderen.
In een aantal fragmenten van intensieve gezinscoaching zien we hoe idealen van zelfredzaamheid, solidariteit en rechtvaardigheid met elkaar in botsing kunnen komen. (2011)

placeholder image

Al Amal

De stichting Al Amal is in 2001 opgericht door een groep Marokkaanse vrouwen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Al Amal (Arabisch voor ‘Hoop’) richt zich op die wijkbewoners, die niet in staat zijn om op eigen kracht hun weg in de Nederlandse samenleving te vinden en dreigen geïsoleerd te raken.
De film laat zien hoe de vrouwen van Al Amal deze gezinnen wel bereiken door present te zijn en verbinding aan te gaan. De stichting slaat een brug naar de gevestigde hulpverlening en vormt zo een waardevolle verrijking van het reguliere aanbod van zorg en welzijn. (2011) 

bbb

Bed Bad en Brood

Er verblijven zo’n 3500 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten in Rotterdam. Het grootste deel van hen doet geen beroep op opvangmogelijkheden in de stad.
De Nico Adriaans Stichting en haar partners vangen sinds 2015 ongedocumenteerden op binnen de sobere regeling ‘Bed, Bad en Brood’. Dit betekent dat iedereen die op straat leeft en geen inkomen heeft, er zeker van kan zijn dat hij ’s nachts in een warm bed slaapt, zich elke dag kan douchen en met een ontbijt achter de kiezen een nieuwe dag kan beginnen. (2016)