Hoe kijk je naar een kind dat achter tralies wordt opgevoed? Of naar een psychiatrisch patiënt die in de forensische kliniek dwangmedicatie krijgt? Wat denk je als een priester in de Amazone de hostie uitdeelt en tegelijkertijd oproept om te strijden tegen multinationals die het woud leegroven? En verandert de jonge student uit de banlieu, middels positieve actie toegelaten tot het prestigieuze opleidingsinstituut Sciences Politique, Frankrijks politieke en bestuurlijke elite?
Zoli Schwarcz (1953) en Szabinka Dudevszky (1964) zijn beiden kind van een Hongaarse vluchteling en een Nederlandse moeder, opgeleid in de filosofie van de pedagogiek en andragogiek. Voor hen is film een middel om machtsverhoudingen in de samenleving te analyseren, dilemma’s in beeld te brengen en zo bij te dragen aan maatschappelijke verandering. Zij zijn van mening dat het beeld, de scène, de interactie, haarscherp laat zien en voelen waar het conflict in de samenleving in essentie om gaat.
Naast haar activiteiten voor Z films Rotterdam is Szabinka Dudevszky hoofddocent en onderzoeksleider bij kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam Zij is projectleider van het participatieve actieonderzoek Koplopers en editor van Journal of Social Intervention. (www.hr.nl/koplopers)